Herinneringscentrum kamp Westerbork


Logo westerborkBarak 56

Westerbork3 Barak 56

In het voorjaar van 1942, toen de Duitse bezetter besloten had van vluchtelingenkamp Westerbork een doorgangskamp voor Joden te maken, werd het kamp uitgebreid met 24 grote barakken, waaronder barak 56. Ze werden prefab aangeleverd. Op de gemetselde fundering werd een houten vloer aangebracht en aan een aantal palen werd de dakconstructie vastgemaakt. De dubbelwandige muren waren van dennen- of vurenhout en werden gevuld met glaswol. Aan de voorzijde van de barak, die uitkwam op de hoofdweg, werd met witte verf het nummer van de barak aangegeven.

Barak 56 heeft vele functies gehad. In het begin was het een woonbarak, vooral voor mensen die slechts kort in het kamp verbleven. In september 1943 werd deze barak een industriebarak, waar door strafgevangenen bijvoorbeeld batterijen moesten worden gesloopt. Toen het laatste transport op 13 september 1944 vertrokken was, werd de barak een opslagplaats voor geroofde goederen, met name radio’s.


Logo westerborkTransport

Nederland - Hooghalen - Drenthe - 03-04-2015 Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Twee wagons als symbool van de transporten staan nu op het kampterrein. Foto : Sake Elzinga / Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

 

 

In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden.


Logo westerborkMonument

Westerbork1Op de historische plek worden de levens van honderdduizend joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Monumenten doen denken aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis en roepen een bijzondere herinnering op aan de slachtoffers.

Het Nationaal Monument Westerbork: de spoorlijn met de omgebogen rails symboliseert de verschrikkelijke vernietiging. Op de vroegere appèlplaats staan De 102.000 Stenen. Eén steen voor iedere vermoorde man, vrouw en kind. De Tekens in Westerbork herinneren aan de bestemmingen van de treinen, de vernietigingskampen. De namen op een verzetsgraf herdenken de dapperen die hun leven gaven.


Bekijk hier de arrangementen