Van Goghhuis

Vincent van Gogh:

“Drenthe u te beschrijven zo als ‘t zou behoren gedaan te worden zie ik geen kans toe daar de woorden mij ontbreken”

 

Tijdens onze rondleiding en lezing in het Van Gogh Huis hoort u veel over Van Gogh zijn leven in Drenthe. Wij informeren u over de ongeveer 40 werken die hij in Drenthe heeft gemaakt en de 23 brieven die hij hier heeft geschreven. In 22 brieven aan zijn broer Theo en in één brief aan zijn ouders vertelt hij veel over zichzelf en over Drenthe. Waarom komt hij naar Drenthe en wil hij hier blijven? Waarom loopt alles anders dan Vincent wil? Veel van deze informatie ontlenen wij aan de brieven die hij vanuit Drenthe schrijft. Vincent van Gogh is niet alleen een geniale schilder, maar is ook heel erudiet en drukt zich in zijn vele brieven ook heel beeldend uit. Veel mooie uitspraken gedaan door Van Gogh over Drenthe citeren wij op deze website en in onze blogs.

 

Op 7 oktober 2009 werden de meer dan 900 brieven in een prachtige serie boeken gepubliceerd. In Nieuw-Amsterdam vond de Drentse presentatie van deze geïllustreerde en geannoteerde uitgave plaats in aanwezigheid van wethouder Thalens. De complete box met alle brieven bevat 6 delen, met in totaal 2180 bladzijden en ongeveer 4300 illustraties. Gedurende 15 jaar is er door het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut gewerkt aan dit monumentale werk. De redacteuren Hans Luijten, Leo Jansen en Nienke Bakker hebben een geweldige klus geklaard. Deze schitterende serie vertelt veel over Van Gogh. De serie boeken bevat 902 brieven, waarvan Vincent er zelf 819 geschreven heeft en de overige 83 brieven aan hem gericht zijn. Brieven van Paul Gauguin, zijn broer Theo, Paul Signac en anderen. De serie bevat ook 2000 illustraties van de werken van zijn hand waarnaar wordt verwezen.

 

Via de brieven leert u Vincent beter kennen en u komt ook veel te weten over zijn periode in Drenthe. In deel 3 van de serie over de brieven staan alle brieven die hij vanuit Drenthe stuurt. Dit deel vertelt ons waarom Van Gogh naar Nieuw-Amsterdam gaat, wat hij van Drenthe vindt, waarom hij hals over kop weer vertrekt en waarom het zozeer zijn wens is om weer terug te komen naar de Drentse veengebieden. U leest in deel 3 ook over Vincent zijn bezoek aan Zweeloo. Voor hem een onvergetelijke dag die hij omschrijft als een ware symfonie. Wij vertellen u er alles over tijdens de rondleiding in het Van Gogh Huis. Wij tonen u dan ook Vincent van Gogh zijn slaap- en werkkamer en de oude Gasterie anno 1883.  Deze Gasterie is nu weer in gebruik als het Van Gogh Restaurant waar heerlijke maaltijden worden geserveerd. Ook ziet u een korte film over Van Gogh zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam en zijn bezoek aan Zweeloo.  Via de op de eerste etage aanwezige periscoop bekijkt u de oude attributen uit die tijd, die op de zolder van het Van Gogh Huis zijn opgeslagen. Beslist de moeite waard.  

Bekijk hier de arrangementen